Geschiedenis

GESCHIEDENIS

Voor het ontstaan van Wielertoeristenclub Jong en Fit moeten we terug gaan naar 19 april 1971. Op die dag werd onder leiding van stichter Gilbert Van Der Slycken onze club geboren. Wij hebben er dus al meer dan 40 jaar opzitten.

Toen nog maar met 5 sportievelingen groeide het aantal aan tot 34 op het einde van het eerste levensjaar. Dit was het gevolg van de aanhoudende inzet van onze stichter. Het volgende seizoen ging van start  met 53 wielertoeristen onder leiding van de eerste voorzitter René Pinnewaert.

Dat de club van in het beging een zodanig groot succes kende was waarschijnlijk ook te danken aan het feit dat het wielertoerisme begin jaren ‘70 in een bloeiperiode zat. Men zag de clubs dan ook als paddenstoelen uit de grond komen. In Zele werden vier clubs opgericht. Momenteel blijven er van de oorspronkelijke clubs nog twee over, waaronder Jong en Fit.

Zoals alles kende ook onze club zijn ups en downs. Na een eerste succesrijk decennium kwam er ook voor ons en periode van terugval. Dat wij het hoofd boven water wisten te houden is te danken aan de toenmalige voorzitter Frans De Wilde en secretaris Paul Bogaert. Deze mannen hadden de moed om in de moeilijke jaren toch door te werken om de groep aan elkaar te houden.

LEDEN

We mogen fier zijn dat WTC Jong en Fit enkele jonge renners in zijn rangen heeft gehad die zich later opwerkten tot de top van het Belgische wielrennen. Er waren zelfs enige die de nationale kleuren mochten verdedigen bij internationale confrontaties. Voor deze jonge wielertoeristen heeft onze club dus als leerschool gefungeerd voor hun verdere carrière in de wielersport.

Na de moeilijke jaren kwam er eind ‘87 een ommezwaai toen er onder leiding voorzitter Ludwig Beirens een geheel vernieuwd bestuur werd aangesteld. Een deel van die personen van dat  bestuur zet zich nu nog altijd in voor het welzijn van onze club .

Het hoogtepunt qua ledenaantal moet het jaar 1997 geweest zijn, toen telde onze club 51 leden, de laatste jaren hebben we er enkele keren dichtbij geweest, maar nooit de grens van de 50 leden overschreden. Uiteraard ook deels door het toenemende aantal clubs in Zele en de populariteit van de mountainbike bij de jongeren t.o.v. de koersfiets. .

ACTIVITEITEN

Het hoofdprogramma van Jong en Fit club blijft de wekelijkse rit op zondagochtend, met jaarlijks enkele klassiekers of toertochten.

Ook organiseren we buiten onze zondags ritten, een koninginnerit, vroeger was dit o.a. een daguitstap naar Namen of Bouillon, de heenreis met de fiets, de terugreis met de bus.

De laatste jaren kozen we voor eendaagse ritten van om en bij de 180 km, met een middagpauze om de innerlijke mens te versterken en een afsluiter in ons clublokaal met een etentje.

Vroeger namen ook de wielertoeristen een winterslaap , maar de laatst jaren zijn ook de meeste onder ons actief tijdens de wintermaanden en gaan we mountainbiken of blijven we op de weg fietsen om de conditie op peil te houden.  Ook de voorbereidingsritten met de club op de weg starten al begin februari, terwijl men vroeger niet voor half maart op de fiets kwam.

Verder was onze club stichter van het Kampioenschap van Zele voor Wielertoeristen , een eerste maal georganiseerd in 1988 , wat steeds voor de nodige ophef zorgde binnen en buiten onze club, met twee grote veel winnaars Luc D’Hooge  en Roger Moens…elk in hun leeftijdscategorie.

Ook onze Sport- en ontspanningweekenden die we organiseerden kenden een groot succes en zorgden voor hilarische momenten, die velen onder ons zich nog herinneren en bij gelegenheid wel eens opgerakeld worden, met straffe verhalen uiteraard, teveel om hier op te noemen.

De eerste 2 jaar hebben we gelogeerd in het Sporthotel te Wirtzfeld,  daarna zijn we zelfs met de autobus naar het Eifel hotel getrokken in Duitsland, dan volgde 2 jaar Eurovillage te Herbeumont, 2 jaar  Hoog Vaals nabij Maastricht en bij de laatste organisatie ware we te gast in Port Greve in Zeeland.

Ons jaarlijks eetfestijn, waarvan we al een twintigtal edities achter de rug hebben, startte ooit  op den hof achter ’t oud Zonhoekje.  Om de groei aan te kunnen verhuisden we naar de huidige locatie op de wijkschool te Avermaat nog steeds mogen we hier een 130 tal eters ontvangen en blijft dit een bron van inkomsten voor onze clubkas.

En uiteraard niet te vergeten onze jaarlijkse afsluiter van het seizoen, het jaarfeest, waarbij we de benen onder tafel schuiven, onze kampioenen vieren, onze sponsors bedanken…om dan alle remmen los te gooien op de dansvloer…

SPONSORS

Als club hebben we in ons bestaan ook verschillende clublokalen gehad, te beginnen bij De Rode Molen in de Van Hesedreef en Den Bokser in de Zuidlaan en later op de markt. Daarna kwam de kantine van Radio Malaika aan de Sporthal VHVD en De Oude Bareel op de Gentsesteenweg.

De laatste 23 jaar is onze thuishaven Café ’t Zonhoekje en Café Snack De Lantaarn.

Qua sponsering hebben we met onze club in de begin jaren ook verschillende bedrijven de revue zien passeren , o.a. Keukens Moderne – Brussels Huis – Tracotra om er enkele te noemen.

Ondertussen  hebben we enkele trouwe sponsors die ons al vele jaren zijn blijven steunen. O.a. . Julien en Lucienne van Certysterck en café ‘t Zonhoekje  - Rudy Maes van Autobedrijf Maes  en Rudi en Rosette uit De Lantaarn. Zij stonden 20 jaar geleden al op de kledij en doen dit nu ook nog. Alvast een welgemeende dank van ons als bestuur en ik denk ook in naam van onze leden te mogen spreken.

Verder mogen we ook Peter De Stercke, Herman Deprouw en Gunther Debeleyr niet vergeten die ook aan hun 3 de termijn van 3 jaar bezig zijn.

ERKENNING

Wij hopen dat onze club nog vele jaren mag bestaan in zijn huidige vorm of in een vernieuwde samenstelling en dat er steeds medewerkers kunnen worden gevonden die zich willen inzetten voor het voortbestaan van onze club.

In 2011 werden we door het gemeentebestuur beloond voor ons doorzettingsvermogen en voor het vele werk en de initiatieven die wij nemen om het wielertoerisme, op gemeentelijk vlak en ook daarbuiten, te promoten.

Wij ontvingen één van de drie hoofdtrofeeën op het jaarlijks sportgala namelijk de Gemeentelijke trofee “ Verdienstelijke sportclub “ een titel waar we als club terecht fier op zijn.

 

OP NAAR ONS GOUDEN JUBILEUM  !!

 

Terug