Trofee voor sportverdienste

GESPANNEN AFWACHTEN

Op zaterdag 17 december had in de Raadzaal van het gemeentehuis de jaarlijkse sportieve plechtigheid plaats. Hierop worden de Zeelse verdienstelijk sportbeoefenaars, de kampioenen, van gewestelijk tot internationaal, en sportfiguur van het jaar gehuldigd.


Er worden telkens ook 3 hoofdtrofeeën voor sportverdienste uitgereikt.

Trofee “Staat van verdienste” , “Verdienstelijke sportbeoefenaar” en “Verdienstelijke Voor deze laatste werd ook Jong en Fit genomineerd. Enkele bestuursleden waren ook aanwezig. Bij het bekijken van het programmaboekje en de genomineerden voor deze trofee maakten we ons geen illusies. Met waterskiclub Costa Zela, turnkring Sint Xaverius, Atletiekclub Zele met enkele provinciale-, Vaamse-, nationale- en Europese kampioenen in zijn rangen en ropeskippingclub Siluskip met ook nationale- en Europese kampioenen, was onze kans zeer klein. Ook het feit dat deze trofee slecht driemaal werd gewonnen door een recreatiesportclub in 33 jaar, speelde niet in ons voordeel.

We zaten gespannen te wachten toen een lid van de sportraad naar voor kwam om de winnaar bekend te maken. Eerst werd een omschrijving gegeven van de activiteiten en prestaties van de winnende club.

Toen het ging over  woorden als ' pedaalridders ', 'Gilbert Van Der Slycken' ' wekelijkse  ritten ' en ' kameraadschap'   konden we onze oren niet geloven.

 

DE BEKENDMAKING

Toespraak door een afgevaardigde van de gemeentelijke sportraad

Geachte genodigden, Beste sportvrienden,

Menig sportliefhebber onder u bleef al zappend wel eens hangen bij een aflevering van de ‘Pedaalridders’ op VT4. Een programma dat met een knipoog de nieuwe ‘boom’ in het wielertoerisme in de verf zette. En ook al werd voor het realitygehalte heel veel aandacht besteed aan het ludieke naast de fiets, snel werd duidelijk dat zonder trainen een ultiem doel bereiken onbegonnen werk is.

Onze laureaat vergelijken met een beginnend fietsclub, is hem oneer aandoen. Toen begin de jaren ’70 Bloso intensief campagne voerde om van het wielertoerisme een volkse recreatiesport te maken, sprong stichter Gilbert Van der Slycken als één van de eersten op de kar. Op 19 april 1971 hield hij de club boven de doopfont en door de jaren heen groeide die uit tot de lokale vaandeldrager.

Niettegenstaande het etiket recreatiesportclub, wordt snel duidelijk dat enig niveau is vereist om mee te fietsen. Wie enkel voor de wekelijks rit zijn stalen ros bovenhaalt, komt gegarandeerd bedrogen uit. Niet voor niets pikken competitierenners al eens graag hun wagonnetje aan voor een pittige training. Die gezamenlijke ritten blijken trouwens een goede basis voor het zwaardere werk. Meerdere leden tonen hun kunnen op de selectieve parcours van de Vlaamse en Waalse klassiekers en andere niet te onderschatten toertochten. In het voetspoor van de Tourvedetten wordt ook richting de Franse Alpen en Pyreneeën getrokken waar legendarische bergen als L’Alpe-d’Huez, Galibier, Mont Ventoux, Tourmalet en vele anderen worden beklommen. Sterke prestaties tijdens de bekende La Marmotte tonen aan dat binnen het ledenbestand echt wel renners zitten die bergop uit de voeten kunnen.

Toch telt niet enkel het sportieve kunnen, kameraadschap wordt minstens zo hoog in het vaandelgehouden. Een barbecue, jaarfeest en andere nevenevenementen versterken het groepsgevoel.

Dit jaar vierde de club zijn 40-jarig jubileum, een zeldzaamheid voor een recreatieve sportvereniging. De sportraad ziet in dat feestjaar een unieke gelegenheid om de club te vereeuwigen op de erelijsten van de gemeentelijke sporttrofeeën en daarmee het steeds maar populairdere fietstoerisme ook in Zele in de schijnwerper te zetten.

De trofee van ‘Verdienstelijke sportclub 2011’ gaat naar…

Wielertoerclub Jong en Fit !

Terug